De ce să înveți C# (C Sharp) ?

Scris de ScriuCod, 07 Apr 2020

Introducere

Înainte să te apuci de primii pași în programare trebuie să-ți răspunzi la câteva întrebări esențiale. Dar cum ai putea răspunde când nu ai încă experiența necesară? Și sunt atât de multe posibilități de a începe încât șansele să-ți găsești ușor răspunsurile potrivite ție scad considerabil. Din acest motiv îți vom răspunde doar la de ce să te apuci să înveți programare folosind C# (pronunțat „si șarp”, întâlnit în scris și ca „C Sharp”) , ceea ce va îngusta suficient spectrul de întrebări de care ai nevoie (deși C# nu este nici pe departe singurul mod prin care-ți poți începe călătoria în lumea tehnologiei informației).

Întrebările la care urmează să răspundem vor clarifica de ce am ales să vorbim despre C#, dar poate că cel mai important motiv pentru care înregistrarea este despre c# constă în eficiența cu care discipolii ScriuCod reușesc să-și construiască fundația necesară programatului debutant.

Cât de mare este cererea pe piața muncii?

La întâi februarie 2020, data când am înregistrat acest scurt metraj, căutând pe un singur site popular de anunțuri de job-uri, am găsit peste 300 de joburi active în C# la nivel național, dintre care 20 doar în Brașov.

Este o chestiune de tendințe temporare sau o investiție pe termen lung?

C# a fost anunțat de Microsoft în anul 2000 și-a devenit disponibil odată cu framework-ul .net în 2002. De atunci, au mai apărut încă 10 versiuni noi, ceea ce denotă angajamentul cu care acest gigant informatic consacră energie profesioniștilor din domeniul tehnologiei informației. Limbajul a fost menit să fie:

  • simplu
  • modern
  • capabil să adreseze problemele de programare de orice fel scop cu siguranță atins și lăudat de noi și de specialiștii C# pe care i-am întâlnit

Răspunsul este „foarte popular”. În orice top despre limbajele de programare C# oscilează între pozițiile 3 și 5 în popularitate, performanță, căutarea pe piața muncii sau volumul de proiecte, ceea ce este foarte bine pentru un limbaj relativ nou. Competitorii principali în aceste clasamente sunt Java în 1995, Python în 1991, C 1972, C++ 1985 or JavaScript 1995.

Deci, în lumina competitorilor săi, putem afirma că C# este un limbaj nou, care-a continuat și continuă să profite din experiența predecesorilor săi, de unde și succesul său față de alte limbaje dezvoltate tot de Microsoft, cum ar fi Visual Basic.

Cât de repede poți începe să înveți?

Atunci când înveți să programezi este important să nu te lovești de prea multe obstacole. Pentru că tot vorbim despre C#, acesta vine la pachet cu un singur software numit Visual Studio. Concomitent cu instalarea Visual Studio sunt pregătite și aplicațiile și configurările de care ai nevoie ca să-ți începi munca. Ceea ce este adesea neadevărat cu majoritatea celorlalte tehnologii care-ți vor cere urmărirea unui ghid de configurare și alte aplicații fără de care nu poți scrie nicio linie de cod. Tot pentru a răspunde întrebării „cât de repede poți începe să înveți” am ajuns și la unul dintre cele mai importante principii despre învățare la ScriuCod: tolerarea ambiguității. S-a demonstrat științific (și în mai multe rânduri) că persoanele cărora le este cel mai greu să acumuleze noțiuni din domenii noi sunt acele persoane care simt permanent nevoia să înțeleagă totul dintr-o dată.

Cu Visual Studio, poți crea ușor aplicații vizuale. Nu trebuie să înțelegi perfect ceea ce se întâmplă atunci când adaugi un nou buton, adică codul pe care-l generează Visual Studio (pentru că asta face, generează cod). Astfel, poți lucra strict la noțiunile despre limbaj, să faci exerciții accesibile inițierii în programare, lăsând restul într-o etapă ulterioară din același proces de învățare.

Același principiu se aplică și dacă ești obișnuit cu windows. Îți va fi mult mai ușor și este mai coerent să continui cu c# în acest sens. Deși este o chestiune de filozofie, există un fel de convingere colectivă care indică că programatorii ar trebui să programeze folosind medii și sisteme de operare cât mai apropiate de mediul de producție. Adică, dacă faci aplicații web găzduite pe linux, și sistemul de operare ar trebui să fie bazat pe linux. Oricum, este important de notat că vei găsi utile reflexele dobândite în utilizarea Windowsului atunci când vei programa C# cu Visual Studio și-ți va fi mai ușor decât cu multe alte tehnologii. Întreaga-ți energie de învățare canalizându-se spre un singur scop: C#.

Totodată este important de știut că internetul abundă de resurse, exerciții și exemple de cod cu C# iar comunitățile de profesioniști sunt cel puțin la fel de mari comparativ cu celelalte tehnologii.

Cât de repede se învață?

Este rezonabil să spunem că în trei luni de muncă consistentă poți candida la un job de debutant într-o firmă de IT. Ce înseamnă consistent? Între 100 și 200 de ore de scris cod C#. Ceea ce nu te va face un expert în C#, nici măcar întreg limbajul nu-l vei stăpâni, dar va fi suficient încât să poți primi sarcini de programare.

De ce să înveți c# la ScriuCod?

Pentru că noi îți vom pune la dispoziție mentorul specializat în acompanierea debutanților în programare. Vei face parte dintr-o grupă de cel mult trei persoane și vei beneficia de-o foaie de parcurs creată special pentru tine, adaptată ritmului tău și nevoilor tale de învățare.

Îți urăm succes în învățare și te așteptăm la ScriuCod, locul în care vei trece cel mai ușor de la decizia de a face primii pași în programare la dobândirea cunoștințelor necesare în companiile tehnologiei informației.

Îți urăm succes în minunata călătorie. Te așteptăm!

Etichete

programare c# csharp

Comentarii